Симболика заставе Републике Србије. Заставу наше државе видећемо када уђемо у било коју државну институцију, када се славе успеси спротиста или када су неки бити државни празници, ипак питање је колико заправо знамо о њеној симболици?

Симболика заставе Републике Србије вуче корене још из средњевековне Србије односно из периода династије Немањића. Барем када је реч о грбу. Иначе, изглед заставе и грба уређени су Уставом и законом могу се користити искључиво у складу са прописима.

Историчар Драго Његован објашњава да су боје застава неутралне, али да оне кроз историју добијају значење.

“Код сваког народа оне имају одређена значање која се стичу историјски. Боје су иначе саме по себи неутралне. Црвена обично означава крв, плаво небо, бело земљу или нешто слично. Свеукупно симболизује борбу за слободу народа. ”

Законом је установљено и то да се као завнични симбол Србије користи грб Краљевине Србије који је званично утврђен 16.јуна 1882.године.

“Двоглави орао значи да се уважава и земаљски и небески свет. Он потиче из Византије, а Србија се у том кључу духовно развијала тако да се то задржало и до данас.” наводи историчар Драго Његован.

Према Закону о изгледу и употреби грба, заставе и химне Републике Србије застава мора бити истакнута на улазу сваке државне установе осим Народне скупштине. Такође, застава се не сме користити као робни знак односно за било какво пласирање роба. Застава се са друге стране може користити у сврхе образовања и уметности, али док тај израз не нарушава углед и морал Репулике Србије.

Према том Закону застава не сме бити истакнута уколико је оштећена или својим изгледом неподобна за употребу. У том случају мора бити повучена.

Уколико се грб и застава Србије истичу са заставама других земаља у нашој држави, застава Србије мора имати почасно место

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here