Сваке године мистериозни облак спушта се на православни манастир на врху планине Тавор, где се Исус Христ преобразио пред апостолима, али метеоролози немају одговор за то
Сергеј Миров, који у име радне групе Саборне богословске комисије учествује у истраживању руских и израелскиих метеоролога, каже да су научници закључили да таква магла не може да се формира на тако сувом ваздуху и температури.

Миров каже да се „благословени облак“ спушта само на подручју православног манастира. Током празничне службе над верницима се распрши упадљива сфера, „а затим се облак појави над крстом цркве Преображења, који потом расте у димензијама и спушта се на вернике прекривајући их и изливајући на њих животворну влагу“.

Интерфакс подсећа да је су Павел Флоренски, руски академик са Руске академије природних наука и шеф радне групе о чудотворним знацима, и његов тим, уз помоћ савремене високопрецизне опреме, истражилипојаву Светог Огња у цркви Гроба Господњег у Јерусалиму на Велику суботу уочи Васкрса.

„Закључак је једноставан: појава Огња праћена је снажним пиезоелектричним феноменом у цркви, слично оном који се јавља током олује са грмљавином, али без олује. Дакле, то значи да се овај догађај може сматрати чудотворним“, рекаоје Флоренски.

Већ у 4. веку царица Јелена Равноапостолна саградила је храм у част Преображења Господа на планини Тавор. На крају 11. века крсташи су, пошто су покорили некадашњу јеврејску провинцију Палестину, пронашли неколико храмова и манастира на Тавору и претворили их у римокатоличке. Победом Сарацена над Палестином на крају 12. века светиње на Тавору биле су уништене. Дуго је ова света планина била ненасељена, и само су на дан Преображења православци и католици обављали црквене службе на рушевинама храмова.

Године 1849. патријарх Кирил ИИ Јерусалимски почео је да се залаже за добијање дозволе од турске владе да се изгради храм на Тавору. Одлука је спроведена тек 1860. године, када је храм изграђен на рушевинама древне грчке цркве. Изнад врата храма налази се натпис на грчком језику: „На древним рушевинама на планини Тавор саграђен је свети храм посвећен Преображењу Господа и Спаса нашега. Храм је изграђен под окриљем патријарха Кирила ИИ Јерусалимског, а о трошку братства светог Гроба Господњег.“

У Русији се такође налази спомен на славно Преображење Господа на планини Тавор. У московској цркви Свих жалосних и у цркви у селу Новоспаскиј (Деденево, московска провинција) чува се давно донето камење сТавора.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here