Барон Петар Врангел, последњи командант Беле армије

0
468

Након октобарске револуције војну каријеру барона Врангела прожимају контроверзе. Прво га у Јалти 1917. хапсе бољшевици, потом бежи за Кијев где успоставља сарадњу са владом Павла Скоропадског, бившег ађутанта цара Николаја, који покушава да под немачким патронатом формира независну Украјину. Прилике у Кијеву непосредно након Октобарске револуције детаљно описује чувени писац Михаил Булгаков у роману «Бела гарда».

Врангел брзо напушта Кијев и прелази на југ Русије, где се ставља на располагање генералу Антону Дењикину. Добија прво команду над коњичким корпусом, а потом над дивизијом. Најзначајнији успеси белих у грађанском рату везују се за Врангела, укључујући заузимање Царицина (Волгограда) 1919, где су побеђене снаге под командом будућег совјетског вође Јосифа Стаљина.

Врангел улази у сукоб са генералом Антоном Дењикином, јер је сматрао да након успеха код Царицина треба радити на спајању са војском адмирала Колчака на северу, а не јуришати на Москву, како је одлучио Дењикин. «Московска директива» Дењикина представљала је по мишљењу Врангела «смртну пресуду» антибољшевичком покрету у Русији и Врангел почетком фебруара 1920. године напушта команду и одлази у Истанбул. Међутим, после само два месеца Дењикин бива принуђен на повлачење и нова команда моли Врангела да стане на чело армије. Било је међутим касно, иницијатива у грађанском рату неповратно је прешла на страну црвених.

Након слома беле армије, преко Истанбула и Туниса, Врангел долази у Краљевину СХС, где ради на обједињавању руске беле емиграције. Након неколико година проведених под заштитом краља Александра, барон Врангел се сели у Брисел, где после десетак месеци изненада умире: по веровању његове породице, то је била последица тровања, иза кога је стајао бољшевички агент. Последња жеља барона Врангела била је да буде сахрањен у Србији. Жеља му је годину дана након смрти испуњена. У руској цркви у Београду почива данас најзначајнија личност руске беле емиграције. Да је у кључним моментима 1919. прихваћен Врангелов предлог о прегруписавању на Северу, можда би руски грађански рат имао другачији исход.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here