Помози делом“ је руски пројекат у жељи да се помогне Србима на КиМ да сачувају своју отаџбину.

 

Већ осам година Фонд јединства православних народа води децу са Косова и Метохије на екскурзије у Русију. Директор српског одељења Фонда Наталија Коцев која се управо вратила с путовања са још једном групом српских ђака у интервјуу за Russia Beyond говори о руском пројекту „Помози делом“.

Пројекат који смо назвали „Помози делом“ има већ више од десет година, а појавио се преко портала senica.ru. Пројекат којим у Москви руководи Олга Серебровска ујединио је Русе који су помно пратили ситуацију на Косову и Метохији  и у једном тренутку одлучили да помогну. Смисао је у томе да се косовским Србима да до знања да у Русији има много људи који су спремни да их подрже и помогну.

У прво време се прикупљао новац за конкретну помоћ: куповину уџбеника или одеће на почетку школске године за децу из многочланих породица, куповину крава људима које су Албанци опљачкали, за поправку старих и оштећених кућа, за лекове. Јер тамо људи живе само од рада на земљи, од онога што успеју да одгаје својим рукама. У Фонду јединства православних народа и култура смо организовали аутобусе за све ствари које су Руси желели да пошаљу Србима на КиМ.

Наталија Коцев

Једном смо Олга Серебровска и ја одлучиле да треба водити ђаке у Русију, да та српска деца тамо нађу себи пријатеље, да виде како је Русија велика и колико је пуно људи који искрено воле Србију. У Србији нам је био потребан човек који би организовао та путовања, подносио документа за визу (пре 8 година Србима је још била потребна руска виза). Ја сам одлучила да се сама тиме бавим јер волим децу и желим да помажем. Пре осам година смо послали у Русију првих 18 српских ђака са Косова. Тадашњи амбасадор Русије у Србији Александар Конузин је организовао бесплатне визе за ту групу, Руси су скупили новац за путовање, а велики део новца нам је дао, а даје нам и до сад, српски бизнисмен који ради у Русији, Небојша Јанковић. Њему имамо у великој мери да захвалимо што пројекат опстаје и ради све ове године. У Русији такође продајемо косовске ручне радове и зарађена средства такође шаљемо на Косово. У свему томе нас јако подржава амбасада Русије у Србији  и садашњи амбасадор Александар Чепурин.

У сарадњи,,Фонда јединства православних народа“ одељења у Београду и Руско српског пријатељства из Москве, дванаесторо деце из Ораховца и Велике Хоче је од 17- 26. септембра боравило у Русији.

Прво одредиште и место где су деца три ноћи била смештена у Москви био је Донски манастир. У Донском манастиру се са осталим светињама чувају и мошти патријарха Тихона мученика, који је убијен од комуниста. Шетња Црвеним тргом, посета цркви Светог Василија Блаженог, обилазак манастира посвећеног Пресветој Богородици Одигитрији, у којем је живела сестра Петра Великог, Сретењски манастир, Третјаковска галерија, са највећим сликарским делима руских сликара, од портрета Достојевског, до чувених икона Андреја Рубљова; поглед на панораму Москве са једног видиковца, фотографисање крај чувеног Московског универзитета Ломоносов, уживања крај великих акваријума са воденим светом у чувеном Москваријуму… све је то на децу из малих метохијских средина оставило дубок утисак. Манастир Светог Сергија Радоњешког, у Сергијевом посаду, тзв. Тројице Сергијева лавра, са својим црквама малим и великим и светињама које се у њима чувају, подсетила је на причу о Сергију Радоњешком, који је и у српском народу познат као велики светитељ и исцелитељ.

За десет дана путовања и дружења руски и српски вршњаци постану тако блиски да плачу када дође време растанка! Записују адресе, затим се дописију. Највредније у целој причи је то што заиста могу да осете да нису сами, да имају подршку руског народа у жељи да сачувају своју отаџбину у целини.

У Долгопрудном, следећем граду који су посетили, своје вршњаке са Косова и Метохије, дочекала су деца, чланови позоришта ,,Семја(породица)“ Приредили су им концерт и дочек уз традиционалне руске игре. У овом граду су обишли и предивну цркву са тридесет купола, присуствовали концерту на којем су наступала два фолклорна друштва из Србије, а сутрадан су их испред организације ,, Од срца срцу“, готово сат времена, на својим мотоциклима возили чувени руски ,, Ноћни вукови“. Они су иначе стални гости те организације и помажу на разне начине деци са посебним потребама, па је један дечак из те установе поздравио руском песмом своје руске пријатеље, а за своје српске вршњаке отпевао песму ,, Тамо далеко“.

За путовање у Москву новац је обезбедио Србин из Москве који је желео да остане анониман. Само за карте је дато 4000 евра.

извор православлије .ру

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here