Нови споразум о културној сарадњи Србије и Русије требало би да буде потписан у најскорије време и да замени стари, потписан још шездесетих година. Нови споразум требало би да омогући и отварање српског културног центра у Русији, најављено је на прослави годишњице Руског дома у Београду.

Руски дом слави 85 година постојања. Значајну годишњицу ова најстарија институција те врсте у Европи обележава низом манифестација.

Данас је одржан округли сто под називом „Састанак генерација“, на коме су учествовали представници руске емиграције и омладинских удружења из целог света, након чега се новинарима обратио заменик директора Федералне агенције „Росотрудничество“, која управља културним центрима Русије широм света, Александар Радков.

Русија и Србија активно раде на изради новог споразума о култури, који би заменио споразум потписан између СССР-a и Југославије из шездесетих година, рекао је Радков.

„Време се променило и променило се функционисање културних активности. Нови споразум омогућиће и отварање српског културног центра у Русији. Значајаних пројеката Руског дoма биће веома много. Они ће се тицати популаризације руског језика и науке у Србији. Убеђен сам да се наше културе зближавају“, рекао је Радков.

Александар Радков, заменик директора Федералне агенције „Росотрудничество“, која управља културним центрима Русије широм света

Александар Радков, заменик директора Федералне агенције „Росотрудничество“, која управља културним центрима Русије широм света

Говорећи о главним пројектима Руског дома у Србији, заменик директора Руског дома Василиј Галактионов рекао је да му је тешко да издвоји оне главне.

„Руски дом има више од сто пројеката и још пуно пројеката које радимо са партнерима широм Србије. Такође, има и пројеката чији ефекти се не виде голим оком. На пример, курсеви руског језика помажу популаризацију руског, док све већи број студената из Србије иде на студије у Русију. Радићемо много на учвршћивању културних односа Србије и Русије“, закључио је Галактионов.

У Руском дому данас је одржан и свечани пријем поводом годишњице, а за 20. новембар планиран је гала концерт у Сава центру на којем ће гости бити Руски државни академски народни хор „Пјатницки“ и Академски ансамбл песама и игара Руске армије „Александров“.

Руски дом је настао на иницијативу руских емиграната који су, после Октобарске револуције, уточиште нашли у Краљевини СХС.

Њихову иницијативу подржали су краљ Александар, патријарх Варнава, председник Српске краљевске академије Александар Белић и многе друге угледне личности Београда.

Зграду Руског дома пројектовао је руски архитекта Василиј Баумгартен, а своја врата под именом „Руски дом Императора Николаја Другог“ отворио је 9. априла 1933.

После Другог светског рата Руски дом је преименован у „Дом совјетске културе“, да би 1994. понео садашње име — Руски центар за науку и културу. Ипак, Београђани га знају под именом Руски дом.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here