Лажни култ Богородице која се хрватској деци наводно јавља у брдима Међугорја створен је на проливеној крви недужних Срба, мучки убијених на том месту.

Такозвана Госпа из Међугорја, којој су Хрвати подигли споменик који светли флуоресцентним сјајем, заправо емитује светлост од лешева 3.000 покланих жена, деце и стараца српске националности.
Ово су утврдили стручњаци загребачког института “Руђер Бошковић”, наводећи да поменута светлост може настати као продукт хемијских процеса у микроорганизмима распаднутих лешева.
– У природи постоје бројне материје које под одређеним условима емитују светлост. Овде су у питању микроорганизми. Уколико је њихова концентрација велика, може доћи до релативно јаке емисије светла попут оне која се догодила 2008. године када је цело језеро у Аустралији засветлело – наводе експерти и тиме објашњавају светлост којом је госпа обасјана.

Читава превара око Богородице која се “јавља” над међугорским брежуљцима конструисана је 24. јуна 1981. године, када је шесторо хрватске деце наводно видело Девицу Марију, о чему су обавестили родитеље, што је било довољно да се створи култ. Од тада па до данас ово подручје је посетило више од 30 милиона ходочасника.

Да је Госпа из Међугорја фарса, признао је прошле године мостарско-дувањски бискуп Ратко Перић, говорећи да се она никада није указала и да је реч о манипулацији.
С друге стране брда на ком се наводно Богородица указала, усташе су истог дана, али 1941. године, мучиле и зверски убиле седам српских монаха из оближњег православног манастира Житомислић. Нешто касније, Павелићеви НДХ одреди побили су око 3.000 Срба и закопали их у јаме широм Међугорја.

Убрзо је постало јасно да локација указивања Мајке Божје у близини српске масовне гробнице није одабрана случајно. Наиме, одмах по објављивању овог католичког “чуда” верски обреди су претворени у пропаганду устасштва, тако што се певају песме у част Анте Павелића, а на стенама и фасадама осванули су усташки симболи, као и спискови српских породица за ликвидацију.

Испоставило се да је Међугорје имало кључну улогу оживљавања хрватског нацистичког екстремизма.

Да је Госпа из Међугорја фарса, признао је прошле године мостарско-дувањски бискуп Ратко Перић, говорећи да се она никада није указала и да је реч о манипулацији.

Верски аналитичар Драшко Ђеновић објашњава да је у питању превара која као чудо све теже пролази.
– Један од главних доказа да је реч о превари је тај што се Госпа указује на редовној бази, као да је шалтерска службеница, која има своје одређено радно време и баш се тада појављује у брдима. Такође, нико од те деце, која су одавно одрасли људи, није постао свештено лице, што обично бива са људима који су се сусрета са призивом неког свеца. Све је чист бизнис и туристичка мамипара – каже Ђеновић.

Публициста Драгослав Бокан тумачи јављање Богородице као опомену хрватском народу.
– Није немогуће да се Госпа заиста на том месту појавила, али само као опомена онима који су учинили стравичан покољ над српским цивилима који су завршили у усташким јамама с друге стране брда од оне где се збио тај догађај. Ако је мајка Исусова дошла у хрватско Међугорје, могла је да дође само као знак самилости над судбином Срба и никако другачије – истиче Бокан.

Један од ретких свештеника у Хрватској који је критиковао овај случај био је дон Иван Грубишић. Он је у интервјуу Слободној Далмацији својевремено рекао да су многе ствари овде под упитом.

– Могу допустити да су та деца имала неке халуцинације, али да се Госпа указује сваки дан, и то до сада 40.000 пута, то је заиста мало превише. Па не говори Госпа унапред када ће се указати и послати поруку свету. А притом се та порука шаље преко телефонских говорних аутомата и наплаћује. Све је то једна велика превара – рекао је Грубишић.

СД

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here